Νέοι δρομείς της τελευταίας στιγμής

Νέοι δρομείς της τελευταίας στιγμής

Συμβουλές για τη συμμετοχή στο Digital Greece Race for the Cure® 5 χλμ. γι’ αυτούς που άργησαν να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους

Θέλεις να τρέξεις 5χλμ για το Digital Greece Race for the Cure, όμως, όσο πλησιάζει ο καιρός, τόσο συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις κάνει κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Ακολούθησε τις συμβουλές μας για να απολαύσεις την εμπειρία του αγώνα έχοντας το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μην αγχώνεσαι

Το τελευταίο που θα πρέπει να κάνεις είναι να αγχωθείς. Η συμμετοχή σε έναν αγώνα, και ιδιαίτερα αν αυτός είναι ψηφιακός, είναι μία ευχάριστη εμπειρία και μόνον έτσι πρέπει να το έχεις στο μυαλό σου ανεξάρτητα από το εάν είσαι προετοιμασμένος ή όχι. Άλλωστε, το γεγονός ότι θα συμμετάσχεις σε έναν αγώνα είναι από μόνο του ένα βήμα για να έρθεις πιο κοντά στην άσκηση και στον αθλητισμό.

Κάνε προπόνηση

Σίγουρα τα χρονικά όρια έχουν στενέψει όμως μπορείς να κάνεις κάτι ώστε να  βελτιωθείς σε μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι αν απομένουν 10-15 μέρες για τον αγώνα έχεις το χρόνο να κάνεις δύο «δυνατές» προπονήσεις αλλά και άλλες πιο χαλαρές και μικρότερης διάρκειας ανάμεσά τους που θα σε βοηθήσουν σημαντικά να έχεις ένα καλύτερο αποτελέσματα. Στον πίνακα παρακάτω θα δεις ένα υποτυπώδες πλάνο που μπορείς να ακολουθήσεις ανάλογα με τις μέρες που απομένουν μέχρι την ημερομηνία του αγώνα.

ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

10

7

5

3

ΑΓΩΝΑΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

20-25′

Συνεχόμενο τρέξιμο σε χαλαρή ένταση*

30-35′
Συνεχόμενο τρέξιμο σε χαλαρή ένταση

15′ Τρέξιμο σε χαλαρή ένταση
3x2′ πιο γρήγορο τρέξιμο (με 2′ περπάτημα ενδιάμεσα)
5′ τρέξιμο σε χαλαρή ένταση

5′ περπάτημα

5′ τρέξιμο

5′ περπάτημα

*Σε περίπτωση που αισθάνεσαι ότι κουράζεσαι περπάτησε για 1′-2′ και συνέχισε και πάλι το τρέξιμό σου. Η ένταξη είναι χαλαρή σε ρυθμό που μπορείς να μιλάς, σε περίπτωση που τρέχεις με παρέα, και δεν λαχανιάζεις.

Ξεκουράσου όταν πρέπει

Το μεγάλο λάθος που συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι οι προπονήσεις συνεχίζουν μέχρι και λίγες ώρες πριν τον αγώνα. Όμως ένας αγώνας δρόμου δεν είναι τεστ γνώσεων κι έτσι δεν θα σωθείς αν κάνεις έως και την τελευταία στιγμή προπόνηση. Αντίθετα, θα κουράσεις τον οργανισμό σου και πιθανόν να βρεθείς σε χειρότερη κατάσταση. Για τον λόγο αυτό, τις τελευταίες 48 ώρες απέφυγε να κάνεις κάποια προπόνηση και προτίμησε να ξεκουραστείς. Αν πάλι δεν σε κρατά τίποτα μέσα στο σπίτι μπορείς να κάνεις το πολύ μία προπόνηση με πολύ μικρή όμως διάρκεια (10’-15’) που να περιλαμβάνει τρέξιμο και περπάτημα.

Φάε σωστά

Η ενέργεια είναι πολύ σημαντική υπόθεση για έναν αγώνα γι’ αυτό μην υποτιμήσεις τα γεύματα των τελευταίων ημερών. Προσπάθησε να τρέφεσαι σωστά λαμβάνοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά και αρκετά υγρά. Όσον αφορά τα γεύματα της προηγούμενης ημέρας αλλά και του πρωϊνού δεν χρειάζεται να υπερβάλλεις όσον αφορά την ποσότητα. Απλά κατανάλωσε αρκετούς υδατάνθρακες που θα σε γεμίσουν ενέργεια.

Κατάστρωσε πλάνο

Το καλό στην περίπτωση του ψηφιακού αγώνα, είναι ότι μπορείς εσύ να επιλέξεις τη διαδρομή που σε βολεύει και δεν σε κουράζει. Όταν ο αγώνας σου ξεκινήσει φρόντισε να μην παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό σου και να ξεκινήσεις πολύ γρήγορα, αλλά ακολούθησε έναν αργό ρυθμό. Θυμήσου ότι θα πρέπει να φτάσεις μέχρι τα μισά της διαδρομής σχετικά ξεκούραστος και έτσι να καταφέρεις να επιταχύνεις μετά αν νιώθεις ότι έχεις δυνάμεις. Έτσι και θα καταφέρεις να τερματίσεις, αλλά και θα κάνεις τον καλύτερο δυνατό χρόνο.

Το περπάτημα δεν έβλαψε κανέναν

Σε περίπτωση που αισθανθείς ότι κουράζεσαι μπορείς να περπατήσεις για λίγο. Αυτό θα σε ξεκουράσει και θα γεμίσει τις μπαταρίες σου. Γενικά απέφυγε να τρέχεις σε ρυθμό που λαχανιάζεις, παρά μόνο στα τελευταία μέτρα του αγώνα, και προτίμησε να πηγαίνεις αργά απολαμβάνοντας τη διαδρομή.

Μοιράσου την εμπειρία σου

Η χαρά είναι μεγαλύτερη όταν μοιράζεται. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της διαδρομής σου μην ξεχάσεις να τραβήξεις φωτογραφία ή ακόμα και βίντεο, να το ανεβάσεις στους λογαριασμούς σου στα social media, αλλά και στο facebook event του Digital Race for the Cure. Θυμήσου να χρησιμοποιήσεις τα hashtag #RFTC2021 και #almazois. Έτσι θα έχεις την ευκαιρία να γίνεις μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής, αλλά και να πείσεις πολλούς φίλους σου να σε ακολουθήσουν στον πιο ενεργό τρόπο ζωής που έχεις επιλέξει να συνεχίσεις.

Ευχαριστούμε για την παραχώρηση του υλικού το

Related articles

Μεγαλύτερες ομάδες ανά κατηγορία

Οι μεγαλύτερες ομάδες του Greece Race for the Cure® ανά κατηγορία

Μάθετε περισσότερα

digital Race for the Cure® 2020 – Τα συλλεκτικά t-shirt της διοργάνωσης εξαντλήθηκαν

H ανταπόκρισή σας στον Αγώνα μας είναι για ακόμα μια χρονιά συγκινητική! Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα συλλεκτικά t-shirt της διοργάνωσης έχουν εξαντληθεί. Η δυνατότητα, όμως, συμβολικής εγγραφής και στήριξης στον αγώνα μας παραμένει μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας: https://www.raceforthecure.eu/el/   Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!  

Μάθετε περισσότερα

Webinar: ΜΑΖΙ ενημερωνόμαστε για τον καρκίνο του μαστού

ΜΑΖΙ ενημερωνόμαστε για τον καρκίνο του μαστού Διαδικτυακό σεμινάριο Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, 5μμ-7.30μμ στο Facebook @almazois Στο πλαίσιο του Digital Greece Race for the Cure® ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” πραγματοποιεί το διαδικτυακό σεμινάριο “ΜΑΖΙ ενημερωνόμαστε για τον καρκίνο του μαστού”. Το webinar θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, 5μμ-7.30μμ και θα μεταδοθεί […]

Μάθετε περισσότερα